Anders Petersen

Anders Petersen, född Knut Anders Fredrik Petersen, är en svensk fotograf som föddes den 3 maj 1944 i Solna församling. Han utbildade sig vid Christer Strömholms fotoskola i Stockholm mellan åren 1966-1968 och senare på dåvarande Dramatiska Institutet åren 1973-1974. Idag är Dramatiska Institutet sedan 2011 sammanslaget med Teaterhögskolan i Stockholm. Dessa två bildar tillsammans Stockholms dramatiska högskola. Anders Petersen har även verkat som skådespelare i såväl huvudroller som statistroller. Han har även medverkat i en dokumentärkortfilm om sig själv och sitt konstnärskap som gavs ut 2006. Dessutom har han även regisserat.

Fotoutställningar

Anders Petersen har haft flertalet utställningar genom åren bland annat på Liljevalchs, Fotografiska och andra konstmuseum. Under sommaren 2019 mellan maj och september hade Anders Petersen en utställning på Liljevalchs i Stockholm. Han har under fyra års tid dokumenterat både människor och stadsrum runtom i Stockholm som visas upp på utställningen som beskrivs som ett unikt porträtt av vår tid med hetsen, glädjen, sorgen och kärleken. Det här är första gången Anders Petersen skildrar sin egen stad Stockholm. Liljevalchs salar fylls av hundratals fotografier från livet i Stockholm åren 2015-2018.

Varierande motiv

Anders Petersen kan å ena sidan ses som en traditionell Stockholmsfotograf med utställningen på Liljevalchs med fokus på Stockholm och även med sin närstudie av Gröna Lund. Men Anders Petersen har även gjort med internationella fotosessioner bland annat i Tyskland och Italien. Han har även betraktat vårdinstitutioner, cirkusar och fängelser. Anders Petersen troligtvis allra mest spridda bild är det ikoniska svartvita omslagsfotografiet till Tom Waits rockalbum Rain Dogs från 1985. Fotot är hämtat från fotoboken Cafe Lehmitz som gavs ut 1978 i Hamburg med vilken Anders troligtvis fick sitt internationella genombrott.

Cafe Lehmitz

Anders Pedersen gav ut sin första bok 1978. Boken har namnet Cafe Lehmitz och publicerades i Tyskland. I boken Cafe Lehmitz dokumenterar Anders Pedersen flera år i en bar med samma namn som finns i Hamburg. Boken täcker in åren 1967-1970 och för den subjektiva fotografen har den betraktats som banbrytande. På den nattöppna baren Café Lehmitz mötte Anders invånarna i kvarteret, hamnarbetare och människor från samhällets utkanter. Det skapades ett förtroende mellan fotografen Anders Petersen och besökarna på Café Lehmitz som lyser igenom i fotona. Bilderna visades senare i Ryssland och Ukraina 2017 och 2018.

Skådespeleri

Utöver livet som fotograf har Anders Petersen även utforskat skådespeleriets värld och varit verksam en del som skådespelare. År 1970 spelade han huvudrollen i den svenska filmen Stockholmssommar med regi och manus av Tor-Ivan Odulf där han innehar rollen som fotografen Jan. År 1995 hade Anders Petersen en mindre statistroll i den svenska filmen Buljong med regi av och manus av Carl Johan De Geer. År 2006 gjordes en dokumentärkortfilm om Anders Petersen själv som fick titeln En film om och med Anders Petersen. Filmens regissör var J.H. Engström.

Uppväxt och utmärkelser

Som fjortonåring flyttade Anders Petersen från Stockholm till Värmland där han kom att träffa konstnärerna Karin Bodland och Lars Sjögren. Kanske var det här grunden såddes till den framtida karriären. Idag har Anders vunnit mängder av priser och utmärkelser för sina verk. Bland annat the Aperture Foundation Photo Book of the Year Award 2012 och Photographer of the Year av International Photofestival i Arles. Idag finns hans arbete finns representerat i internationella samlingar hos bland annat MoMA i New York, Centre Georges Pompidou i Paris och på Moderna museet i Stockholm. Anders Petersens mörkrum finns i Stockholm.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa