Åsa Sjöström

Åsa Sjöström är en svensk pressfotograf som föddes den 8 juli 1976 i Göteborg. Uppmärksammad för sina reportage från Moldavien. Hon är utbildad på Stockholms Konstskola och på Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö. Åsa är idag verksam som fotograf med Malmö som utgångspunkt. Under studietiden gjorde hon praktik på Aftonbladet. Åsa har nu varit verksam som fotograf sedan 2003. Under åtta års tid arbetade hon som fotograf på Sydsvenskan i Malmö. Hon har även varit på Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter. Idag arbetar hon som frilansande fotograf med sitt säte i Malmö.

Utmärkelser

Åsas verk har prisats med två stycken World Press Photo Awards och flera gånger om i den svenska tävlingen Årets bild. Hon har prisats särskilt för bilderna som kommer från reportage som hon gjort i Moldavien. Hon har vunnit första pris i prestigefyllda World Press Photo som första svenska kvinna med serien om en moldavisk balettskola. Hon har även fått andrapriset i World Press Photo i kategorin ”Daily life”. Här var det hennes bild på moldaviska pojken Igor och hans bästa vän som gav henne andraplatsen i tävlingen. 2018 fick hon Lars Tunbjörk-priset.

Berättelser från Moldavien

De prisade och uppmärksammade fotona från Moldavien tog hon under en reportageresa där hon besökte en liten by i norra Moldavien. I byn träffade hon föräldralösa Igor och hans tvillingbror Arthur. Prisbilden är tagen på deras födelsedag efter att de just fått choklad av sin mormor. Den bild som har blivit särskilt uppmärksammade föreställer Igor och hans bästa vän. Åsa har återkommit till Moldavien flera gånger och har en stark kärlek till landet och menar att det finns en medieskugga när det gäller Moldavien. Fler berättelse behöver berättas från Europas fattigaste land.

Utmanande motiv och ämnen

Åsas arbete belyser i regel sociala ämnen, ofta med barn och kvinnor i fokus. För detta arbete har Åsa fått nomineringar två gånger till journalistpriset som delas ut av Röda Korset och två gånger till Unicef Photo Award för sina bildreportage om trafficking och barn. Hon har fotat motiv relaterade till trafficking både i S:t Petersburg och Moldavien där de flesta offren är unga flickor som säljs utomlands. Hon vill skildra traffickingproblemet ur ett kvinnligt perspektiv. Det har varit utmanande att komma i kontakt med rätt personer vilket gjorde att fotoprojektet i Moldavien blev mycket större än väntat.

Drivkraft och stil

Åsa Sjöström tror på bildens kraft att förändra och ägnar sig därför gärna åt genomarbetade bildreportage. Hon vill ta poetiska bilder som väcker känslor. Hon beskriver sig själv som en iakttagare snarare än en gåpåare och har en lågmäld, reflekterande stil, något som hennes estetiska foton skvallrar om. Åsa vill helst ha med människor i sina bilder och att bilder ska vara långsamma. Hon vill att bilderna ska väcka frågor och tankar hos betraktaren och att man ska titta länge på dem. Hon menar att som fotograf är inte priser drivkraften. Hennes egen personliga utveckling är viktigast.

Vägen till framgång

Åsa föddes i Göteborg 1976 och har alltid varit konstnärligt lagd. Hennes första lön gick till en systemkamera men det var inte självklart att fotografi skulle bli hennes huvudsakliga sysselsättning. Under gymnasietiden fotograferade hon mycket men med dåligt självförtroende. Efter ett tag kom hon i kontakt med rätt personer för henne och började på Stockholms Konstskola. Senare gick hon på Nordens Fotoskola – Biskops Arnö. Med en pappa som är missbrukare och en utvecklingsstörd syster känner sig Åsa hemma och samhörighet med utsatta, något som sannolikt hjälpt henne i karriären.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa