JH Engström

JH Engström, eller Jan Henrik Engström, född 4 september 1969 i staden Hagfors i Värmland. JH Engström är en svensk framstående fotograf samt regissör. Han har alltid haft nära till att porträttera det vardagliga, det intima och den svenska landsbygden och dess tillhörande liv. Engström är uppväxt både i svenska städer som i Paris, och har tillsammans med sin före detta sambo, skådespelerskan Amanda Ooms, två barn. Han har även ett barn tillsammans med sin nuvarande partner, fransyskan och fotografen Margot Wallard. JH Engström är numera bosatt i sin födelseort i Värmland.

Tidig karriär

JH Engström började tidigt att intressera sig för att dokumentera och skapa samtidskonst via kameralinsen. Som 28-åring, år 1997, släppte han sin första konstfotobok, Härbärge. Inte många år senare, år 2004, blev han känd över hela världen med boken “Trying to Dance”. “Trying to Dance” vann många stora fotografipriser och sedan dess har han totalt hunnit samarbeta med flera världskända fotografer och släppa 18 stycken fotoböcker. Boken är nämligen den perfekta formen att visa upp fotografier på enligt Engström. Engström menar att en bok med högkvalitativt papper ger en mer rättvis och genuin känsla av fotografierna.

Genre

JH Engström arbetar främst med samtidsskildring av människor, och då främst människor på landsbygden. Han lyfter fram den vanliga människan och det vardagliga livet i sina fotografier, och skapar både intresse och eftertänksamhet. Engström är en av de fotografer som gjort svensk samtidskonst populär utomlands, detta trots att hans fotoböcker ofta saknar uppenbara teman. Detta är något som är relativt ovanligt och som särskiljer Engström från andra fotografer i samma genre. De flesta skulle kalla Engströms fotografier som dokumentära, ett fack som han själv dock inte vill lägga sig i.

Dokumentärfilm

JH Engström är inte enbart verksam som fotograf utan även som regissör. Han har skapat och regisserat En film om med Anders Petersen. Filmen är en dokumentär och handlar om Engströms kollega och nära vän fotografen Anders Petersen. Engström har också regisserat Bertil och Maggan – stanna eller gå som handlar om ett par i pensionärsåldern som varit gifta i över 20 år. Filmen mottogs med god kritik. Han och tidigare partnern Amanda Ooms har också skapat film tillsammans. Förutom film håller han även i workshops tillsammans med Margot Wallard.

Efterbehandling

Även om JH Engströms fotografier sällan följer ett tema så har han ett särskilt uttryck i färg- och ljusspråket. JH Engström efterbehandlar sina foton på ett särskilt sätt. Hans fotografier saknar ofta kontrast, är dova och har tonats i kontrastlösa färger. Han tycker även om att använda dig av olika typer av svartvitt. Allt det här gör att Engströms fotografier ofta känns gamla, och ger en känsla av dyrbara ögonblick fångade till minnen. När det gäller Engströms landskapsbilder gör både fotostil och efterbehandling att fotografierna får en något abstrakt och utforskande känsla.

Utmärkelser och utställningar

Genom åren har Engström haft åtskilliga utställningar, både själv och i samarbete med andra fotografer. Några av hans solo-utställningar har hållits på National Media Museum, Bradford, England, Huarte Art Center, Spanien, Contretype i Bryssel, Belgien samt Nordiska museet i Stockholm. JH Engström har även vunnit många prestigefyllda priser som Leica Oscar Barnack Award år 2015, The photo book award 2009 vid International Arles Photo Festival och han vann Golden Letter 2012 som delas ut av Deutsche Buch Stiftung. Han nominerades även till det stora Deutsche Börse Photography Prize år 2005.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa