Karl Melander

Karl Melander är en svensk prisbelönad fotograf som har fotat mycket till svensk media. Han inledde sin karriär som fotojournalist 1982 och arbetar sedan dess för flera av de större svenska tidningarna. Han var även anställd på Aftonbladet. Mellan 1992 och 2000 arbetade han som TV-dokumentärfotograf och rapporterade från det bosniska kriget för svenska TV4. Från 2003 arbetade han som fotojournalist och bildredaktör för Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet och Svenska Dagbladet. Han har även arbetat med egna projekt på Haiti och fokuserat på att bevaka globala miljöfrågor. Han utsågs till årets fotograf 1986.

Utmärkelser

Karl har belönats flera gånger för sitt mångåriga arbete som fotograf. Han har vunnit det prestigefyllda priset för Årets svenska bild 2008. Han var nominerad i flera kategorier. Den vinnande bilden skildrade miljöutsläppet i en etanolfabriken i São Paulo. Årets bild är en årlig tävling för fotografer i Sverige. Det är Sveriges första och största fototävling. Han har varit nominerad till Guldspaden i kategorin National Daily Press administrerad av The Association for Investigative Journalism in Sweden för sitt arbete “Svarta Malmö” på Sydsvenska Dagbladet tillsammans med Joakim Palmkvist och Jens Mikkelsen.

Fotoutställningar och verk

Karl har bland annat ställt ut på ett galleri i Visby som öppnades 2005 av den svenska fotografen och galleristen Helga Jonsson. Fotogalleriet finns i en gammal fabrikslokal. Där har Karl ställt ut tillsammans med många andra kända namn. En särskild bild som har betytt mycket för honom själv är ett foto som han tog några timmar efter att Olof Palme hade blivit skjuten. Karl arbetade då som vikarie på Expressen och lyckades fånga in folkmassan med de känslor som upplevdes på Sveavägen i Stockholm den 28 februari 1986 där Sveriges förlorade en statsminister.

Tidiga år som fotograf

Karl Melander påbörjade sitt liv som fotograf redan i tjugoårsåldern. Som sextonåring gick han till sjöss på en kylbåt för frakt av apelsiner och hamnade i Tokyo. Han hade hört att det var billigt med kameror i Japan och köpte därför en kamera. Han visste inte då att det skulle bli hans profession. Han kom från en gotländsk praktisk lantbrukarfamilj och hade ännu inte siktet inställt på fotografi som yrke. Efter en tid började han jobba som inhoppare på Gotlands Tidningar och senare blev det fotolinjen på Folkhögskolan i Hemse.

Berättelser från världen

Karl har rest till Haiti, Brasilien och Ghana med syftet att via foton synliggöra både orättvisor och miljöförstöring. Han har fotografier från en orkan hösten 2004 på Haiti som dödade hundratals människor. Han drivs av att förmedla berättelser via bilder och ser bildkonsten som ett internationellt språk. Han har även arbetat för en brasiliansk tidning eftersom foton ju inte är begränsade av lokala språk. Han har även tagit uppmärksamma foton till ett reportage om elektronikskräp från Ghana 2009 för att belysa miljöproblemen. Han vill påverka och förändra via sina bilder.

Nutida sysselsättning

Karl Melander växte upp på en lantgård på södra Gotland. Han menar själv att han blev fotograf av en slump. Han har arbetat på de flesta av Sveriges större kvälls- och morgontidningar och även på lokala tidningar och för TV. Sedan några år bor han nu på Gotland igen och arbetar med längre reportage och granskande journalistik. Han arbetar på månadsmagasinet Horisonts redaktion men tar även frilansuppdrag. Ett av hans projekt handlar om Gotlands sydligaste socken Sundre som har förvandlats till en ort för rika människor. Han är även föreläsare och håller inspirerande sessioner för studenter.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa